Toni Alaranta: Turkin historia : Atatürkista Erdoğaniin. Gaudeamus 2019.

Osmanien valtakunta oli imperiumiksi suuri ja pitkäikäinen. Se romahti täysin ensimmäisessä maailmansodassa ja vähältä piti, ettei jäljelle jäänyttä osaa, Anatoliaa, jaettu vielä naapurikansojen hyväksi. Tämän Turkki kuitenkin onnistui estämään Kemal Atatürkin johdolla. Tämä sankarillinen puolustustaistelu on turkkilaisille samanlainen ylpeydenaihe kuin talvisota suomalaisille.

Toni Alarannan teoksessa käsitellään Osmanien valtakuntaa lyhyesti ja keskitytään sitten Turkin tasavallan vaiheisiin tähän päivään saakka. Vaikka turkkilaisilla oli perusteltua syytä uskoa, että länsimaat eivät välttämättä halua hyvää Turkille, otettiin lännestä mallia modernin, maallisen valtion luomiseen. Turkki pitäytyi toisen maailmansodan ulkopuolella ja liittyi sen jälkeen länteen sotilaallisesti, eli siis NATOon. Itse asiassa turkkilaiset ovat pysyneet syrjässä niemimaansa ulkopuolella olevista konflikteista, siihen saakka, kunnes George W. Bush tarvitsi maan apua sodissaan. Ja nythän Turkki on taas aktiivinen toimija.

Kirjoittaja muistuttaa, että vaikka nykyään on tapana päivitellä, miten demokratia ottaa takapakkia Turkissa, on syytä muistaa myös suuret edistysaskeleet. Samoin hän muistuttaa, että vaikka Kemal Atatürkilla on lähes jumalan asema turkin historiassa, ei maan modernisoimisprojekti ollut pelkästään hänen tahtonsa, vaan siihen johtivat monet syyt.

Toni Alarannan kirja on selkeä esitys aiheestaan ja ajankohtainen. Kieli on paikoitellen ihailtavan täsmällistä, joskus taas hieman toisteista.

Mikko Airaksinen

Mikko Airaksinen

Olen johtava kirjastopedagogi Ison Omenan kirjastosta. Luen laajalti kauno- ja tietokirjallisuutta.

Kirjoita kommentti