Arttu Tuominen: Vaiettu. WSOY 2021

Jännitysromaanissa joku hyökkää melkein satavuotiaan sotaveteraanin kimppuun Porissa. Uhri yritetään tappaa kaksi eri kertaa: kyse ei siis ole ryöstön yrityksestä. Poliisi on ymmällään, sillä mitään aavistustakaan motiivista ei ole. Kun sitten toisen uhrin kohdalla murha onnistuu, poliisi löytää yhteyden. Molemmat ovat palvelleet Saksan SS-joukoissa suomalaisina vapaaehtoisina. Sodan jälkeen he ovat yrittäneet elää hiljakseen ja hyvittää tekonsa. Nyt kuitenkin menneisyys palaa kostamaan. Millaista on elää koko elämä valheessa?

Mutta kuka tappaa entisiä SS-vapaaehtoisia? Israelin tiedustelupalvelu?

Arttu Tuominen (s. 1981) on julkaissut poliisiromaaneja ja novelleja. Vaiettu-kirjassa historialliset tosiseikat ovat kohdallaan, nimineen ja lähdeteoksineen. Sen sijaan fiktiivisten tarinahenkilöiden toiminta SS-joukoissa on sepitteellistä, uskottavaa toki. Arttu Tuominen ottaa kantaa kirjassaan ajankohtaiseen aiheeseen.

Kirjassa luetaan Mauno Jokipiin kirjaa Panttipataljoona (1968) ja Wendy Lowerin kirjaa Hitlerin raivottaret (suom. 2014) – tai näin olin tunnistavinani. Lisäksi poliisin vaimo lukee Suvi Vaarlan kirjaa Westend (2019) – se ei käsittele toista maailmansotaa, vaan on ajankuva 1990-luvulta.

Mikko Airaksinen

Mikko Airaksinen

Olen johtava kirjastopedagogi Ison Omenan kirjastosta. Luen laajalti kauno- ja tietokirjallisuutta.

Kirjoita kommentti