Esittelyssä vuoden 2020 ihanimmat kotimaiset kuvakirjat. Jokaiseen kirjavinkkiin liittyy myös pientä puuhaa. Kuvakirjavinkkaaja Taru on kirjastopedagogi ja taidekasvattaja, joka unelmoi oman kuvakirjan tekemisestä. Lisää Tarun kuvakirjavinkkejä instagramissa @kuvakirjavinkkaaja 

 

Kasa; kirjoittanut ja kuvittanut Emilia Erfving (2020)

Metsässä on kasassa milloin mitäkin: lehtiä, risuja, käpyjä ja sammaltaKasa elää ja muuttuu vuodenaikojen mukaan. Metsän pikkuotuksiin ja vuodenaikojen tuomiin muutoksiin huomionsa kiinnittävä kuvakirja on aina ajankohtainen. Kuvitus tekee jonkin usein huomiotta jäävän, epämääräisen ja elottomaksi tulkittavan eläväksi, jännittäväksi ja suloiseksi.   

Kirja herkistää aistit luonnon tarkastelulle. Kun oikein pysähtyy seuraamaan, voi nähdä muurahaisten polut, sammalten pienoissademetsät ja kaikki metsänpohjan pikkuiset aarteet...  Löydätkö lähimetsän puista tuulenpesiä? Mitä kaikkea kuulet, kun suljet silmäsi metsässä?  

Kasa-kuvakirjaan liittyviä hauskoja tehtävämateriaaleja löydät kirjailijan kotisivuilta https://www.emiliaerfving.com/books 

Varaa kirja Helmet-kirjastosta tästä linkistä.

Makukamut; kirjoittanut ja kuvittanut Veronica Lassenius (2020)

Makukamut kannustavat uusien makujen ja makuyhdistelmien äärelle. Kirja kuvittaa makean, suolaisen ja happaman lisäksi monelle lapselle haastavia karvaita ja umamisia makuja. Oivallinen pelkistetyn raikas kuvitus värittää makukokemuksia ja innostaa kuvittamaan omia makukokeiluja. Kirjaa voi käyttää myös synesteettisiin eli eri aisteja sekoittaviin kokeiluihin. Lapsilla on usein synesteettisiä kokemuksia, ja monella aikuisellakin esimerkiksi musiikkia kuunnellessa matalat nuotit liitetään tummiin ja korkeat nuotit kirkkaisiin väreihin. 

Kirjan lukemisen jälkeen voitaisiin maistella ja piirtää: miltä väriltä päärynä maistuu? Välineiksi sopivat vesivärit, vahaliidut tai puuvärikynät. Leikatkaa valkoisesta paperista pieniä maistelupaloja (esim. 5×5 cm). Laita pienelle lautaselle paperi ja maistiainen (esimerkiksi pari pientä palaa porkkanaa, päärynää, mustikoita tai puolukoita). Otetaan kynä käteen ja laitetaan maistiainen suuhun. Suljetaan silmät ja maistellaan. Sitten piirretään tai maalataan, miltä maistuu – onko maku suuri vai pieni? Pyöreä vai kulmikas? Minkä värinen se on? Mitä muuta siitä tulee mieleen? Makukokemusta voi koettaa kuvailla myös viivalla: onko se lyhyt, pitkä, kiemurainen…?

Varaa kirja Helmet-kirjastosta tästä linkistä

 

Otus opus: runoja ja totta pienistä eläimistä; kirjoittanut Laura Ruohonen, kuvittanut Erika Kallasmaa, musiikki: Petri Kumela (2020)

Runomuotoinen eläin/ötökkäensyklopedia sisältää ripauksen faktaa ja vieläpä musiikkiakin! Laura Ruohosen runot ja Erika Kallasmaan kuvitukset saattavatkin olla tuttuja Allakka Pullakka (2004), Yökyöpelit (2007) ja Tippukivitapaus (2014) -runokuvakirjoista. Nyt runojen ja kuvien rikas maailma laajenee Petri Kumelan kokoaman sävellystaiteen puolelle. Kirja onkin oikea moniaistinen aarrearkku! Etusivun QR-koodista pääset kuuntelemaan eri puolilla maailmaa sävellettyjä musiikkikappaleita, pikkuotusbiisejä, ja jokaiselle otukselle on omansa! 

Eläinrunokortteja on hauska tehdä itsekin! Etsitään eläimiä vaikkapa eläintietokirjaa selailemalla. Valitaan kiinnostava eläin ja tutustutaan siihen tarkemmin. Tietoa voidaan etsiä myös netistä. Piirretään eläin korttipaperille ja kirjoitetaan toiselle puolelle paperia pieni runo: missä eläin asustaa? Mitä päivin puuhaa? Mitä se syö? Mitä tapahtuu kun koittaa yö? 

Varaa kirja Helmet-kirjastosta tästä linkistä

Ei Rane, ei!; kirjoittanut ja kuvittanut Hannamari Ruohonen (2020) 

Rane-gorillalla on pöytätavat hakusessa, ja häntä pitääkin hieman ohjeistaa… Nakki ei kuulu korvaan, eikä lautasta saa käyttää hattuna. Ei Rane! Hervottoman hauskasti kuvitettu kuvakirja ottaa aukeamansa haltuun hurmaavalla tavalla. Kuvitustekniikassa yhdistyy piirustus ja kollaasi, ihastuttavaa on varsinkin silkkipaperinen perunamuusi! Erityisesti pöytätapoja opettelevat taaperot riemastuvat tästä kuvakirjasta varmasti. 

Kuinka sinä opettaisit käytöstapoja jollekulle, joka ei osaa lukea? Piirrä sarjakuva! Pieneen kolmen ruudun sarjakuvaan voit piirtää esimerkiksi, kuinka peruna kuoritaan tai miten keittoa syödään.  

Varaa kirja Helmet -kirjastosta tästä linkistä

Lyhtyjen maa; kirjoittanut Katri Tapola, kuvittanut Karoliina Pertamo (2020)  

Upeassa, tunnelmallisessa iltasatukirjassa juhlistetaan pimeää vuodenaikaa. Puutarhassa syttyvät lyhdyt, ja hyönteiset ja pikkueläimet saapuvat kiiltomatokarnevaaleihin.

Tumma ja tunnelmallinen kuvitus innostaa tutkimaan iltahämäräistä luontoa. Valoläikkiä ja värien hehkua kuvataan upeasti pehmoisella, vahaliitumaisella kuvitusjäljellä. Tämän kirjan innoittamana voisi piirtää iltahämärän öttiäisiä vahaliidulla mustalle, karhealle paperille. Kuinka luoda valoa pimeään?

Suden hetki; kirjoittanut ja kuvittanut Marika Maijala (2020) 

Susi asuu valtavassa linnassa aivan yksinään eikä niin vain päästä oikein ketään lähelleen. Suuri taidekokemus herkistää kuitenkin suden ajattelemaan, että olisi hienoa maalata muotokuva – mutta kenestä? Sattumalta linnaan saapuu puutarhuri Koiranen, jolla on paljon puuhaa linnan takapihan kukkapenkkien kanssa. Hieman vaivihkaa susi tottuu Koirasen läsnäoloon ja ottaa hänet muotokuvamallikseen. Marika Maijalan lumoava vahaliitukuvitus hurmasi vinkkarin jälleen! Aiemmin täällä onkin vinkattu suurikokoinen ja vauhdikas kuvakirja Ruusun matka (2018). Suden hetki sopii yhdessä luettavaksi pidemmäksi, usean illan saduksi tai lukemaan oppineelle ihan itse luettavaksi lasten romaaniksi. Taidekasvattajaa kirjan herkkävireinen tunnelma liikuttaa – taiteen avulla voi kohdata toisen aivan uudella tavalla. 

Kirja inspiroi tekemään muotokuvia omista läheisistään. Esimerkiksi paksulla väriliidulla pienelle paperille piirtäessä joudut kenties pelkistämään muotokuvan kohteen piirteitä, ja pohtimaan, mikä tekee hänestä juuri hänen näköisensä. Muotokuvia voit tehdä elävää mallia tai valokuvaa apunasi käyttäen. 

Varaa kirja Helmet -kirjastosta tästä linkistä

Saunasankarit; kirjoittanut Elina Pulli, kuvittanut Minna Mäkipää (2020)

Saunasankarit on tarina ystävyksistä, jotka leikkivät saunaa. Mukaan leikkeihin loikkaa loruileva saunatonttu. Elina Pulli on oikea lorunero, ja Minna Mäkipään selkeä, jopa sarjakuvamainen kuvitustyyli toimii varmasti pienten saunojien ilona.  

Kirjan lopussa on lorukortteja ja saunasankarin kunniamerkki, jotka innostavat jatkamaan loruilua kirjan kansien sulkeuduttua, vaikkapa perheen saunavuoroilla! 

Mitä saunaloruja itse muistat kuulleesi? Meilläpäin tunnettiin ainakin “löylyä lissäälöylyä lissää, ei vielä tunnu missään”. Perheen kesken voi kehittää myös ihan oman saunalorun. Kuka on teidän perheenne kovin saunoja? 

Taru Liikanen

Kuvisope kirjastoseikkailulla! Olen kuvataideopettajaksi valmistunut, sittemmin kirjastoutunut, kirjastopedagogi Ison Omenan kirjastossa. Intohimona koko perheen lukemaan innostaminen, monilukutaidot ja palvelumuotoilu.

1 kommentti

  1. Anu Wacklin 16.12.2020 klo 18:25

    Kiitos- tosi kiva saada vinkkejä. Kirjathan on makuasia mutta että höpönhöpökirjojen lisäksi nostetaan ajateltua kirjallisuutta; siitä kiitos🧚

Kirjoita kommentti