
Kirjaston kuvakirjalaarit ovat pullollaan toinen toistaan upeammin kuvitettuja teoksia. Erityisesti kotimaisten kuvakirjauutuuksien laatu on pysynyt korkeana. Tunnetaitoja käsittelevien kuvakirjojen suosio jatkuu. Kuvakirjojen kuvitustrendinä välittyvät erityisesti harmoniset väriyhdistelmät, murretut ja pastellisävyt sekä erilaiset liiduilla ja rouheilla rösöreunaisilla tusseilla tehdyt tekstuurit.
Tässä @kuvakirjavinkkaajan suosikit vuoden 2022 kirjasaalista
Kasan nenä / Emilia Erfving (2022)
Hurmaava Kasa seikkailee jälleen! Metsässä on Kasa, jossa on milloin mitäkin lehtiä, risuja, käpyjä… Kasan nenä on pieni kaarnanpalanen, joka suureksi harmiksi eräänä aamuna katoaa. Kelpaisiko nenäksi jokin muu asia? Mistä sopiva nenä löytyisi?
Ihanassa kuvakirjassa kuvataan kauniisti erilaisia luonnonympäristöjä: metsää, suota, niittyä ja järveä. Metsän pikkueläimet tarjoavat Kasalle erilaisia nenävaihtoehtoja, joiden ominaisuuksia tutkiskellaan moniaistisesti: kivi on kylmä ja painava, järven levä limaista ja liukasta. Lumoavan värikkään kuvakirjan värejä kannattaa tutkia tarkemminkin: kasa on valossa keltainen ja varjossa sininen. Maisemaa tutkiessa huomaat kuinka tummat asiat tulevat lähelle ja vaaleat liukuvat kauemmaksi.
Lastenkeskuksen sivuilla on jokaiseen Kasa-kirjaan liittyviä ihastuttavia lisämateriaaleja (pieniä tehtäviä ja värityskuvia)
Varaa kirja tästä
Surullinen luru / Ilona Partanen, 2022
Ihmeellisen ihana kuvakirja mielikuvitusta kutkuttamaan! Erikoiset pienet pienet olennot Sykkyrämyyrä ja Kärkäskäs kohtaavat vaaleanpunaisen sumupilven, jonka sisälle päästään Kiitäjä ystävän avulla. Pilven keskellä surullinen olio itkee äänekkäästi trööttäillen. Olio on surullinen Luru, pulaan joutunut taivaanrannanmaalari, joka pitäisi palauttaa taivaalle.
Partasen kuvakirjojen maailma on täysin uniikki. Aiemmin julkaistu Minä olen Sykkyrämyyrä (2018) on myös upea kokonaistaideteos. Partasen kuvakirjojen liki surrealistinen maailma on mielikuvitusta kutkuttavalla tavalla jotenkin tuttu ja vieras, unenomainen, jännittävä ja hauska.
Varaa kirja tästä
Luuranko / Malin Klingenberg, kuvitus: Maria Sann ; suomentanut Outi Menna (2022)
Kaikkien meidän sisällä on luuranko! Teo osallistuu naamiaisjuhliin, joissa hän säikähtää luurankoasuista kaveriaan. Teo kipittää pakoon, kaatuu ja murtaa kätensä luun. Lääkäri haluaa kuvata Teon luita. Koko luurankoasia tuntuu hirvittävän Teoa. ”Itken kuin vesiputous. Minun pikkuveljeni asuu äidin mahassa. Mitä jos se näkee äidin luurangon? Mitä jos häntä pelottaa?”
Tämä upeasti kuvitettu ja lapsen näkökulmasta kirjoitettu kuvakirja on aika jännittävä! Suosittelisin sitä kuitenkin myös pienille 3-6 vuotiaille lukijoille. Jännittäville asioille annetaan kunnioitettavasti omat aukeamansa ja kirjan tarkastelu turvallisen aikuisen sylissä on varmasti monelle aika iso juttu. Luuranko-aiheen lisäksi kirjan keskiössä on lapsen pelko ja lukuisat jännittävät kysymykset.
Kerrassaan upea kokonaistaideteos, jossa teksti ja kuva tukevat toisiaan. Tämän kirjan lukemisen jälkeen voisi tarkastella tietokirjoja ihmisen anatomiasta ja piirtää vaikkapa oman käsivarren luun, mustalle paperille valkoisella pastelliliidulla…
Varaa kirja tästä
Seis! Hirviöitä! / Mark Janssen (2022)
Upeasti kuvitetussa kuvakirjassa on vain yksi kirjoitettu sana: seis! Sisarukset kuljettavat erikoista romukuormaa, kun tielle asettuu valtava hirviö. Seuraavalla aukeamalla sisarukset pääsevät kuitenkin jatkamaan matkaa. Mitä on tapahtunut?
Janssenin tunnelmallinen kuvitus herkistää katsomaan tarkemmin: mitä kaikkea kuvassa tapahtuu?
Janssenin kuvakirjojen maailman haluaa upota. Nämä kuvituskuvat olisi upeaa nähdä valtavan suurina!
Kirja innoittaa piirtämään erilaisia hirviöitä ja perehtymään vaikkapa Maurice Sendakin Hassut, hurjat hirviöt -kuvakirjaklassikkoon.
Varaa kirja tästä
Kaikki löytämäni viimeiset / Maija Hurme (2022)
Runollinen kuvakirjataideteos pienille ja isommillekin filosofeille. Tässä kuvakirjassa ei oikeastaan ole perinteisen muotoista tarinaa, se muistuttaa enemmän tietokuvakirjaa tai runoteosta. Erilaista tarinallisuutta ja tutkittavaa kirjasta löytyy sitäkin enemmän. Kirjaan on koottu ja luokiteltu erilaisia viimeisiä: odotettuja viimeisiä, peruuttamattomia viimeisiä, puuttuvia viimeisiä…
“Tähän kirjaan olen kerännyt kaikki löytämäni viimeiset” henkilö lilassa baskerissa kertoo “löydän niitä joka paikasta: metsästä, kotoa, kaupungilta. Kuulen niistä päiväkotikavereilta ja isomummilta.” Sama henkilö esiintyy paikoitellen koko kirjan halki: osa kokemuksista tuntuu omakohtaisilta.
Kirjan aiheeseen liittyy vääjäämätöntä haikeutta. Miltä tuntuu olla päiväkodin pihalla se viimeinen lapsi, jota ei olla vielä tultu hakemaan kotiin? Viimeisiä tapahtuu myös ihan joka päivä: viimeinen yöbussi, karkkipussin vikat karkit, palapelin viimeinen palanen…
Pakahduttavan ihana kuvakirja on todellinen kokonaistaideteos, jossa kuvat ja sanat yhdessä muodostavat pieniä aarteita. Vesiväri- ja lyijykynäkuvituksen herkkyys ja toisaalta hauskat yksityiskohdat vuorottelevat. Jokaisessa kirjassa on myös viimeinen sivu, ja viimeiset ovat tavallaan aina läsnä – senkin vuoksi on ihanaa, että niistä puhutaan.
Varaa kirja tästä