Vuonna 2019 julkaistiin satoja upeita lasten kuvakirjoja. Tässä niistä parhaimpia!  Jokaiseen kirjavinkkiin liittyy myös pientä puuhaa.

 

Sorsa Aaltonen ja lentämisen oireet (kirjoittanut Veera Salmi, kuvittanut Matti Pikkujämsä) 

Sorsa Aaltonen ei saa ihan otetta elämästään. Pullajonossa kaikki puhuvat etelän matkoista, mutta Sorsa Aaltonen ei ole käynyt missään, eikä oikein uskalla lentääkään. Lopulta lääkäri diagnosoi lentämisen oireet, jonka jälkeen sorsa rohkaistuu treenaamaan ja toteuttamaan unelmiaan. Matti Pikkujämsän riemukas ja värikäs kuvitus kruunaa viisaan kirjan, joka käsittelee rohkeutta, uskaltamista ja yhteiskunnallisella tasolla jopa syrjäytymisen ehkäisyä. 

Ison Omenan, Tapiolan ja Sellon kirjastoissa järjestetäänkin keväällä Sorsa Aaltonen -teemaisia Perhepajoja, joissa askarrellaan ilahduttava sorsakortti ja 3D- tulostetaan pienen pieniä ankanpoikasia. Sorsakorttiaskartelussa sorsan siiven alle kirjoitetaan ilahduttava sana. Kuinka ilahduttaa, rohkaista tai kannustaa ystävää? Millaiset sanat sinua ilahduttavat?  

Varaa kirja täältä

Mur ja tähti (kirjoittanut Kaisa Happonen, kuvitus Anne Vasko) 

Öisin metsän eläimet tuijottavat tähtiä hiljaa. Avaruuden aika ja luonnonvoimat suuruudessaan ihmetyttävät ja pelottavatkin. Tähtiä ei tavoita vaikka kiipeäisi korkeimpaan kuuseen. Onneksi ison karhun sylissä on turvallista. Ihastuttavan Mur -kirjasarjan uusimmassa osassa ihmetellään avaruutta ja isoja kysymyksiä. Kirja käsittelee turvallisella tavalla kosmisen mittakaavan asioita, joiden ääressä pieni olento voi tuntea itsensä kovin pieneksi ja voimattomaksi.  

Kuvisvinkki: suurten aiheiden äärelle voi syventyä maalaamalla. Levittäkää voimapaperi, tai suuri paperirulla lattialle, pöydälle tai suoraan seinään. Maalatkaa paperille avaruutta sinisillä ja violeteillä sävyillä suuren suurin vedoin. Käyttäkää suuria maaliteloja, pesusieniä tai suurimpia mahdollisia pensseleitä. Kokeilkaa, kuinka tummaa väriä saatte aikaan sekoittamatta väreihin lainkaan mustaa. Antamalla maalin kuivua välillä ja maalaamalla sitten päälle, syvennätte tummuutta väreissä. Roiskikaa kuivuneen avaruuden päälle tähtiä, vaaleaan väriin kastetulla karkealla siveltimellä tai vanhalla hammasharjalla. Maalatessa voitte kuunnella avaruuden ääniä Nasan sivuilta tai vaikkapa Gustav Holstin Planeetta -orkesterisarjaa.

Varaa Mur ja tähti täältä

Orkesteri karkuteillä: postikortteja maailmalta (kirjoittanut ja kuvittanut Chloé Perarnau) 

Maestrolta on orkesteri kateissa ja soittajia etsitään postikorttien perusteella pitkin maailmaa. Löydätkö viulistit Tokion vilinästä? Saadaanko konsertti pidettyä? Ihastuttavassa piilokuvakirjassa kurkistetaan erilaisiin kaupunkeihin.  

Kuvisidea: Katoa kirjaston väkijoukkoon! Piirretään pieni omakuva vaikka A6 kokoiselle paperille, niin että koko paperi täyttyy (“Mikä on mielipuuhasi kirjastossa? Piirrä itsesi tekemässä mielipuuhaasi kirjastossa”). Leikataan hahmo irti ja liimataan suurelle paperille (esim. voimapaperirulla) muiden samankokoisten hahmojen joukkoon. Täydennetään kuvaa piirtämällä hyllyjä ja kalusteita. Väkijoukkoa voi kasvattaa jokaisella vierailulla, ja itsensä voi käydä bongaamassa kirjaston seinältä. 

Varaa Orkesteri karkuteillä täältä

Mörköjuhlat (kirjoittanut ja kuvittanut Satu Kettunen) 

Alma on muuttanut juuri uuteen kotiin, kauas kavereistaan. Nurkissa narisee ja ulkonakin on outoja ääniä ja varjoja. Kaikin voimin pitää pinnistää, että uskaltaa hakea kepparinsa kellarista. ”On hankala olla rohkea kun asui kaukana ystävistä”. Alman äiti on juhlasuunnittelija ja siitä innoittuneena Alma päättääkin järjestää mörköjuhlat. Kutsukortit levitetään liejulätäkköön ja pelottavan kirjan väliin. Kutsuille saapuukin lopulta ainakin yksi mörkö – naapurin Ilmari, mörköasussa. Kirjan tunnelmallinen ja kaunis kuvitus on tehty kollaasitekniikalla. 

Ison Omenan, Sellon ja Tapiolan kirjastoissa järjestetäänkin keväällä Mörköjuhlat -teemaisia Perhepajoja, joissa pääset askartelemaan juhlakoristeita ja kutsukortin omia Mörköjuhliasi varten. 

Varaa Mörköjuhlat täältä

Leikkimään, pahvi! (kirjoittanut ja kuvittanut Vuokko Hurme ja Suvi-Tuuli Junttila) 

Leilan pikkuveli on vielä pieni vauva, jonka kanssa on hankala leikkiä. Pahviaskartelut imaisevat Leilan Pahvilan valtakuntaan. Lopulta velikin osallistuu leikkiin omalla tavallaan. Innostava pieni kirja, on kuvitettu hauskoilla valokuvilla. Jokaiselle aukeamalle on askarreltu ihana pahvimaailma, joka toimii samalla inspiraationa omien pahvimaailmojen rakentajille. Tämän kirjan luettuasi alat hamstraamaan munakennoja ja vessapaperihylsyjä! 

Leikkimään, pahvi! -kirja sopiikin jokaiseen päiväkotiin, kuvataidekouluun ja alakoululuokkaan innostamaan kierrätysmateriaalien käyttöön ja maailmojen rakenteluun. Kirjan taka-aukeamalla on askarteluohjeita. 

Varaa omasi täältä

Piste (kirjoittanut Kaisa Happonen, kuvittanut Joonas Utti) 

Piste, tuo kaikille tuttu pikkuinen pläntti lauseiden perässä, on oikea kirjallisuuden superhahmo! Mutta mitä me todella tiedämme Pisteestä? Sehän joutuu mukaan ihan kaikkiin hurjiin ja hauskoihin kertomuksiin – halusi tai ei! Tässä kirjassa piste johdattaa meidät uskomattomaan seikkailuun, joka alkaa kun koira ulkoiluttaa itseään ja päätyy avaruuteen asti… 

Piste on vauhdikkaasti ja hauskasti kuvitettu kirja, jota on ihan mahdoton laskea käsistään. Se voi olla jopa liian vauhdikas iltasaduksi. Suosittelisin kirjaa kuitenkin kaikille alakoululaisille ja erityisesti lukemaan innostamisesta kiinnostuneille aikuisille. Kirja innostaa kertomaan omia tarinoita ja kehittelemään jatkokertomuksia, kuinkas sitten kävikään… 

Joonas Uttin mainio sarjakuvahenkinen kuvitus tekee kirjasta todella hauskan ja viihdyttävän lukukokemuksen.  

Varaa Piste täältä

Leo leijona sanoo ei (kirjoittanut ja kuvittanut Nina Pirhonen) 

Leo on herätessään jo äreällä tuulella ja haluaisi päättää kaiken ITSE, ihan itse! Vaikeaa on hammaspesu ja palikkaleikki. Lempipuurokaan ei kelpaa kun sitä ei ole valinnut itse. Pyöräretkellä harmittaa kun ei ihan tiedä mitä osaa jo itse ja mitä ei. Harmin aihetta voi olla joskus myös vaikea sanoittaa. Kiukku tulee ja menee ohi, ja illalla äidin viereen nukahtaessa on taas turvallinen ja hyvä olo. ”Vaikka tuhmuuksista ei tykätty, Leoa rakastettaisiin aina”.  

Nina Pirhosen värikkäästi kuvittama ja viisaasti kirjoittama kuvakirja käsittelee tunnetaitoja, kiukkua ja uhmaikää lempeästi.

Varaa Leo leijona täältä

 

Taru Liikanen

Kuvisope kirjastoseikkailulla! Olen kuvataideopettajaksi valmistunut, sittemmin kirjastoutunut, kirjastopedagogi Ison Omenan kirjastossa. Intohimona koko perheen lukemaan innostaminen, monilukutaidot ja palvelumuotoilu.

Kirjoita kommentti