Suvi Vaarla: Westend. WSOY 2019.

Elina asuu vanhempiensa kanssa Tapiolassa. Elinan isän rakennusliike menestyy 1980-luvun Suomessa ja perhe muuttaa omakotitaloon Westendissä. Perhe tutustuu naapureihin ja Elinakin saa itselleen ystävän.

1990-luvulle siirryttäessä lama särkee idyllin. Rakennukset eivät enää käykään kaupaksi, pankki lopettaa lainoituksen, yhteisten liiketoimien kariutuminen särkee ystävyyden. Laman vähittäinen lähestyminen kuvataan hienosti.

Myöhemmin Elina muuttaa omaan asuntoon, menee opiskelemaan ja työelämään. Hän kuuluu kuitenkin sukupolveen, joka ei uskalla kiintyä mihinkään, koska kaikki voidaan ottaa pois. Hän pelkää velkaantumista ja työskentelee mieluummin iltaisin. Elina katsoo, ettei hän oppinut nousu- ja laskukaudesta mitään, mutta sanoo samaan hengenvetoon, ettei voisi halveksia ketään, jolla ei ole rahaa. Hän on myös oppinut varovaisuuden ja työnteon arvon turvallisuuden takaajana.

Suvi Vaarlan kirja ei niinkään kerro Westendistä, vaan pikemminkin lamasta ja eri sukupolvien kokemuksista siitä. Espoota sinänsä kuvataan hyvin, samoin Helsinkiä. Kirjan kieli on kaunista ja dramatisoimatonta. Kirjailija siirtyy välillä aikatasosta toiseen, mutta niin, että lukija pysyy hyvin mukana.

Hauskana yksityiskohtana mainitaan, että kauppakorkeakoulun opiskelijat tekivät bussiretkiä Westendiin, ilmeisesti nähdäkseen tulevaisuutensa. Muutama vuosi sitten Vasemmistoliiton nuorisojärjestö teki myös bussiretken Westendiin, nähdäkseen miten paremmin toimeentuleva väestönosa elää.

Suvi Vaarlan Westendiä käsiteltiin Ison Omenan kirjaston lukupiirissä. Osallistujat olivat pitäneet kirjasta ja intoutuivat muistelemaan omia lamakokemuksiaan.

Mikko Airaksinen

Mikko Airaksinen

Olen johtava kirjastopedagogi Ison Omenan kirjastosta. Luen laajalti kauno- ja tietokirjallisuutta.

Kirjoita kommentti