Fantasian Vieraskynässä tällä kertaa esittelyssä Moebius kustantamo.


Moebius logo, jossa lukee moebiusKustantamoni Moebius on ottanut nimensä ranskalaiselta sarjakuvapiirtäjältä Jean Giraudilta eli Moebiukselta. Giraud keksi taitelijanimensä Möbiuksen nauhasta, joka taas on nimetty keksijänsä, saksalaisen matemaatikko August Möbiuksen mukaan. Möbiuksen nauha on topologinen pinta, jolla on vain yksi puoli. Sellainen on helppo tehdä paperisuikaleesta, jonka toista päätä käännetään 180 astetta ja sen jälkeen päät liitetään yhteen. Kuljettamalla sormea nauhan pintaa pitkin päästään takaisin lähtöpisteeseen, eli nauhassa on vain yksi puoli. Jean Giraud oli juuri kuollut, kun kustantamon perustaminen alkoi hiljalleen muuttua haaveesta todellisuudeksi, ja koska Möbiuksen nauha on myös aika sopiva symboli käännöskirjallisuudelle, nimeä ei tarvinnut sen enempää pähkäillä. Tarkoitus oli tosin käyttää nimen suomalaista kirjoitusasua, mutta se ei Patentti- ja rekisterihallitukselle kelvannut, sillä Möbius on Suomessa käytössä oleva sukunimi. Siis Moebius.

Moebius kustantamon julkaisemia kirjoja aseteltuna tummalle pinnalle kannet eteenpäin. Moebius on käännöskirjallisuuteen keskittynyt kustantamo. Olen alun perin suomentaja, ja ensimmäinen suomennokseni, Stephen Kingin Kosketus (alkuperäiseltä nimeltään Dead Zone, josta on tehty myös Christopher Walkenin tähdittämä leffa) ilmestyi 1989. Sen jälkeen suomensin vajaat kolmekymmentä vuotta, mitä pyydettiin, ennen kuin päätin, että nyt alan suomentaa sellaisia kirjoja, joita itse haluaisin lukea suomeksi. Moebiuksen ensimmäinen kirja, Robert Cooverin Pinokkio Venetsiassa, ilmestyi 2016.

Kirjan Kotkasoturien taru 3 etukansi, jossa kaksi hahmoa taistelee sauvoin.Kirjojen kustantaminen ei ole enää moneen vuoteen ollut Suomessa, eikä muuallakaan, mikään kasvubisnes, ja huomasinkin nopeasti, että vain omilla käännöksilläni ei kustantamo pysyisi pitkään pystyssä. Lisäksi halusin myös julkaista kirjoja kielialueilta, jotka eivät suomennetussa kirjallisuudessa ole kovin kattavasti esillä. Siinä vaiheessa kuvaan tuli mukaan kiinalaisen wuxia- eli kungfu-kirjallisuuden klassikkosarja, Jin Yongin Kotkasoturien taru, jota suomentaa Riina Vuokko. Kotkasoturien taru on trilogia, jonka jokainen osa koostuu neljästä yli 500-sivuisesta ovenpönkästä. Trilogian osat ovat omia kokonaisuuksiaan, ja tässä vaiheessa suomeksi on saatu ensimmäinen osa, jonka nimi on ehkä vähän hämäävästi Kotkasoturien taru. Toisen osan, Suuren kotkan suojattien, ensimmäinen kirja, Mestarien opissa, on tarkoitus julkaista loppuvuodesta 2023.

Kuin huomaamatta Moebiuksen julkaisupolitiikka on jakautunut kahteen päälinjaan. Kokeellisempaa linjaa edustavat sellaiset kirjailijat kuin Robert Coover, jota on tähän mennessä julkaistu kolmen kirjan verran, ja 1900-luvun suurimpiin tyylitaitureihin kuuluva Vladimir Nabokov. Moebiuksen toinen Nabokov, Kutsu mestaukseen, ilmestyy syyskuussa 2023. Fantasialinjalla taas ovat jo mainittu Kotkasoturien taru, joka on tarkoitus julkaista kokonaisuudessaan (8 kirjaa on vielä tekemättä!) ja Gene Wolfen antiikin kreikkaan sijoittuva historiallinen fantasia Soturi sumussa, joka tulee painosta näinä päivinä. Gene Wolfe on yksi angloamerikkalaisen spekulatiivisen fiktion suurista nimistä, ja Soturi sumussa on ensimmäinen kolmesta palkkasoturi Latrosta kertovista kirjoista. Nekin on kaikki tarkoitus suomentaa, jos vain ostajia riittää. Painetun kirjan myynti on kuitenkin laskenut Suomessa jo pitkään, ja monien muiden pienkustantajien tavoin Moebius sinnittelee jatkuvasti kannattavuusrajalla.

Kustantamon kotisivut ovat osoitteessa www.moebius.press, mistä löytyy verkkokauppa ja esittelyt kaikista julkaisemistamme kirjoista. Suomennostoiveita ja muuta palautetta voi lähettää osoitteeseen moebius@moebius.press

Heikki Karjalainen
kustantaja-suomentaja

Sini Neuvonen

Ibbotson, Cooper, Le Guin, Tolkien, satukokoelmat – suosikkikirjani olivat fantasiaa jo ennen kuin genreistä mitään tiesin. Aineistovalintaa tekevänä koetan pysyä mukana sekä fantasian että scifin uutuuksissa. Hyviä kirjoja on enemmän kuin aikaa lukea.

Kirjoita kommentti